het project | de dichter & het water | poŽzie | doe mee
rivierblog |
Zuid-West-Vlaamse rivierweetjes | rivierherstel
links | realisaties | contact

Yves De Bosscher werd in 1970 geboren in Kortrijk.
Zijn wieg stond in de Vaartstraat in Kortrijk, op een boogscheut van het kanaal Bossuit-Kortrijk.
Op tweejarige leeftijd verhuisde hij naar Harelbeke. In afwachting van de bouw van hun huis op Overleie woonde hij met zijn ouders in een appartement langs de Leie. Nooit zou een rivier veraf zijn in zijn leven.
Dagelijks stapte hij als kind van thuis naar de Centrum-school naast de kerk van Harelbeke. Heen en terug over de rivier. Vaak stond hij op de brug naar het water te staren. Zijn Ďmeestersí leerden hem over de Leie. Meester Jules van Ďt eerste prentte het belang van de rivier in. Meester Andrť Velghe van het derde leerjaar wakkerde de liefde voor taal aan.

De Leie werd rechtgetrokken en de immense werken maakten een grote indruk. Wat later fietste hij dagelijks langs de Leie naar het Sint-Jozefsinstituut in Kortrijk. Een idealistische knaap leerde van thuis uit respect voor natuur. Hij engageerde zich lokaal voor natuur- en milieu, richtte een natuurvereniging voor jongeren op en ging op vijftienjarige leeftijd naar de milieuraad van Harelbeke.

Hij werd milieuambtenaar in de stad waar hij woonde. De waterkwaliteit van de Leie verbeterde. Deze van het kanaal ging achteruit. De indrukken die hem overvielen werden vaak in poŽzie uitgedrukt.

Hij verhuisde naar Stasegem - alweer vlakbij het kanaal. Nu woont hij met zijn gezin in Sint-Denijs, op geringe afstand van het kanaal. En met, in de verte, zicht op de bomendreef langs de Schelde ....

Pas nadat op het natuur.forum een poŽzietopic werd opgestart kwam hij voor het eerst met zijn poŽzie naar buiten.

Op www.zondervleugels.be verzamelde hij zijn eigen vogelgedichten. Een aantal werd ondertussen gepubliceerd in tijdschriften en boeken. Op het Vogelfestival aan de Oostvaarderplassen in Nederland werkte hij samen met Wim Parmentier uit Watou mee aan een poŽzieproject. Voor Natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen werkt hij nu rond rivierpoŽzie.

Ondertussen kan je op verschillende plaatsen in Zuid-West-Vlaanderen de sporen van het rivierpoŽzieproject vinden.